Undgå madspild – hold orden i dit køleskab

orden i køleskabet

Efterhånden som de fleste af os er blevet opmærksomme på ting som klimaforandringer og global opvarmning, så er vi også blevet mere opmærksomme på, at vi er nødt til at gøre noget for at modvirke den negative effekt, som vores livsstil lige nu har på jordkloden.
Og det er faktisk ikke så svært at gøre en forskel. Det handler blot om at se på ens hverdag og ens daglige rutiner og lave små ændringer i disse. Som man siger, så gør mange bække små en stor å. Også når det kommer til noget så dagligdags som ens madvaner.

Danskere smider meget mad ud

Mere specifikt handler det om den måde, som vi håndterer vores mad på. Vi danskere er generelt gode til at lave mad fra bunden, og vi har derfor tit fyldte køleskabe med alle de ting, man skal bruge for at kunne lave yndlingsretterne.
Men vi er dårlige til at få brugt alt det, vi har liggende i vores køleskab. Det betyder, at det ligger og bliver for gammelt. Pludselig kan det ikke bruges længere, og så smider vi det ud. Simpelthen fordi vi havde glemt, at det var der. Og det er på ingen måde bæredygtigt.

Tænk over dine indkøb

Noget af det første, som du bør gøre, er selvfølgelig at starte, når du handler ind. Det er her en rigtig god idé at droppe impulskøbene, hvis du ellers kan. For du har nok i virkeligheden ikke brug for de ting, der ikke står på listen.
I denne forbindelse er det altid en god idé at lave en madplan. På den måde ender du ikke med for mange ting og med rester, som bare ligger og bliver dårlige inde i køleskabet. Madplanen er din guide, når du går gennem supermarkedets mange gange.

Lav orden i dit køleskab

Men når du så kommer hjem til dit køleskab, så er der også noget, som du med fordel kan gøre. Her er orden nemlig nøgleordet, for med orden har du et meget bedre overblik over, hvad du egentlig har liggende i køleskabet.
Her skal alle madvarer have deres specifikke plads, så du altid ved, hvor de er. På den måde ved du, om du for eksempel er løbet tør for gulerødder eller mælk. Det eliminerer situationer, hvor du for eksempel kommer til at købe dobbelt op på kartofler, som du så ikke kan nå at bruge op. Orden kræver et godt køleskab, det kan du finde her.

Marker dine rester

Rester er noget, som de fleste af os har efter aftensmaden – vi vil nemlig altid gerne have lidt for meget, frem for at have for lidt. Og rester kan fint spises dagen efter, men du må ikke glemme dem i køleskabet eller blive i tvivl om, hvorvidt de er for gamle.
Derfor kan du med fordel markere alle rester i dit køleskab med dato og en lille note om, hvad det er. Når du kigger på bøtterne i dit køleskab, har du på den måde helt styr på, om noget er ved at blive for gammelt.

Skriv et svar