Lån penge med omtanke

Lån penge med omtanke

Det kan være meget fristende at låne penge til alt det sjove, når man står sidst på måneden med alt for få kroner tilbage på kistebunden. Hvor blev hele lønchecken pludselig af? Aftnerne, hvor man spiste ude, blev der lige lidt for mange af. Penge, man brugte på byture løb lige pludselig op og blev en mindre formue. De små beløb, der bliver klattet hist og her i løbet af en måned løber altid op og kommer desværre derfor også bag på mange, når kalenderen nærmer sig den 29. i måneden. Derfor er der desværre også en lang række mennesker, der synes, det er svært at få sparet op i løbet af måneden og samtidigt have råd til alle de små, sjove rådighedsbeløb. Når man så ender i en situation, hvor der kommer en uventet regning ind ad døren, så er man pludselig på den! Så er der ingen penge til at betale for en ny vaskemaskine, regningen til dyrlægen, mekanikerregningen, der desværre endte med at omfatte en større udskiftning af reservedele osv. Men hvad gør man så? Regningerne skal jo betales. Det er ofte på det tidspunkt, at folk med huller i økonomien vælger at tage et lån for at dække udgifterne. Dette svarer desværre bare til at forsøge at lappe en amputering med et plaster, og det kommer man sjældent langt med i længden.

Pas på den onde cirkel

Problemet med, at man tager et lån for at dække en anden udgift, er for så vidt ikke, at man ikke umiddelbart har råd til udgiften selv. Forskellen ligger i, hvad det er, man er nødt til at låne til. Er det et unødvendigt kviklån til en ny sofa, man bare ikke kunne vente med at spare sammen til i næste måned? Eller er det et lån til familiens nye rækkehus? De færreste har penge nok på lommen til at betale kontant for en bolig, men man skulle gerne kunne finde penge til en ny sofa, hvis man ellers har en fornuftig opsparing. Og selv hvis man ikke har en fornuftig opsparing, burde man kunne indse det usmarte i ikke at vente til man havde haft muligheden for at spare op til drømmesofaen, eller i det mindste nedjustere ens forventninger og købe en billigere model. Man risikerer at blive fanget i en ond cirkel, hvor det lån, man optog for at købe sofaen pludseligt skal tilbagebetales, hvilket man stadig ikke har råd til. Da er det ”nemt” at lappe hullet med endnu et lån, og så ruller lavinen for alvor.

Dan overblik over de forskellige lån

Hvis du er den type, der let fristes af overskrifter som ”hurtige penge”, så bør du bestemt overveje at danne dig et grundigt overblik over, hvilke lånmuligheder der er (og hvilke forpligtelse, der følger med hvert lån), før du skal ud at låne penge. Der er slet ingenting galt i at optage forskellige lån – det vigtigste er bare, at man ved, hvad man går ind til.

Skriv et svar